Η θεραπευτική μου εργασία είναι συνθετική, και βασίζεται στις αρχές της πρώτης Γνωστικής Συμπεριφορικής θεραπείας, του Albert Ellis, (Λογικοθυμική Γνωστική Συμπεριφορική θεραπεία/ REBT) σε συνδυασμό με την Εικαστική Ψυχοθεραπεία (Art Psychotherapy), με στόχο την ανάδυση και τροποποίηση δυσλειτουργικών σκέψεων ή μοτίβων του ατόμου.
Η Λογικοθυμική Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας επικεντρωμένης στο πρόβλημα. Έχει εφαρμογές σε παιδιά-εφήβους και ενηλίκους και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Μία από τις βασικότερες αρχές της Λογικοθυμικής Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας του A. Ellis είναι πως η ψυχική μας αναστάτωση δεν συνδέεται με τα γεγονότα που έχουν συμβεί στη ζωή μας αλλά με την άποψή μας για αυτά («men are disturbed not by events, but by the views which they take of them»). Με άλλα λόγια, αυτό που μας ταράζει είναι ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε και νοηματοδοτούμε όσα συμβαίνουν εσωτερικά και εξωτερικά μας.
Στον πυρήνα της θεραπευτικής αυτής προσέγγισης βρίσκεται η άνευ όρων αποδοχή του εαυτού, των άλλων αλλά και της ίδιας της ζωής. Η αξία του κάθε ατόμου είναι αδιαμφισβήτητη και ανεξάρτητη από τις θετικές ή αρνητικές πλευρές του ατόμου.
Η Εικαστική Ψυχοθεραπεία χρησιμοποιεί εικαστικά υλικά (μαρκαδόρους, ξυλομπογιές, τέμπερες, ακουαρέλες, πηλό, κ.ά.), για να ενισχύσει την έκφραση των ανθρώπων όλων των ηλικιών. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε άτομα με δυσκολίες στη λεκτικοποίηση των σκέψεων και των συναισθημάτων. Η συμβολική γλώσσα της τέχνης, των χρωμάτων και των σχεδίων, λειτουργεί ως πλατφόρμα για την ανάδυση δυσλειτουργικών σκέψεων, μη υγιών συναισθημάτων ή δυσλειτουργικών συμπεριφορών που εμποδίζουν την καθημερινότητά μας.
Η συμβολή της Εικαστικής Ψυχοθεραπείας στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες με δυσκολίες λεκτικής έκφρασης -που δεν είναι συχνά σε θέση να αναγνωρίσουν και να εκφράσουν λεκτικά αυτό που τους δυσκολεύει-, είναι πολύτιμη. Για τις συνεδρίες δεν χρειάζεται οποιαδήποτε γνώση εικαστικών τεχνών, καθώς στην Εικαστική Ψυχοθεραπεία δεν μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα. Χρησιμοποιούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η δημιουργική διαδικασία για την κατανόηση του εαυτού και των δυσκολιών του, την αναγνώριση, έκφραση και διαχείριση των συναισθημάτων, καθώς και την κατανόηση του τρόπου που το παρελθόν επηρεάζει το παρόν.